Readers Friday

Readers Friday

Nu är det äntligen dags att avslöja min idé, som jag funderat över och grubblat på i flera månader. 

Allt började med en utgång på F12. Jag trängde mig ut till trappan och kippade efter luft samtidigt som jag rotade i väskan efter mina cigg. Det var oerhört varmt och oerhört mycket folk. Jag hade för länge sedan tappat bort mina vänner och planerade att leta upp dem om en stund. Efter en cigg.
Precis när jag tänd cigaretten fick jag ögonkontakt med en tjej i min egen ålder som stod framför mig.
”Hej?” sa jag undrande och lade ner tändaren i fickan.
”Hej, förlåt” sa hon lite generat, ”Jag ville bara säga att jag läser din blogg”
”Jaha!” ropade jag med ciggen i munnen. Jag drog undan håret från ansiktet och närmade mig henne. ”Förlåt själv, jag är lite full”
Hon skrattade. ”Jag tycker du skriver så otroligt bra” sa hon.
”Tack” svarade jag och log, som vanligt pirrig i magen över att höra det. (Det spelar faktiskt ingen roll hur många som kommer fram och berömmer mig, jag blir lika nervös, glad och tacksam varje gång.)
”Jag skriver själv” berättade hon och tände en egen cigg, ”Men jag har liksom aldrig riktigt velat publicera något, det känns så.. utlämnande, på något sätt. Eller jag har inte velat starta en hel blogg, utan … äh, jag vet inte”
Jag nickade förstående. ”Du kan skicka något till mig om du vill” sa jag.
”På riktigt? Det skulle va sååå nice…”
Vi stod en stund och pratade och skiljdes sedan åt. Sedan dess har det hänt allt oftare, att jag stött på läsare som uttryckt sina egna drömmar om just skrivande. Det gör mig rörd och lite generad att ni kommer fram till mig och ser just mig som förebild, jag tycker det är helt fantastiskt, men jag tror inte jag är så otroligt mycket bättre än någon annan utan att jag bara tagit steget och vågat publicera oavsett kritik eller särskilt mycket tanke på vad andra tycker. Hur som, där och då började idén att gro: varför inte använda min plattform åt att dela andras texter, också?

Gemensamt med alla som jag pratat med har varit att de själva inte vågar publicera av olika själ; de vill inte vara för privata, de är rädd för att det inte är tillräckligt bra, de är osäkra, de vill inte känna press, osv. Men tänk om ni kunde skicka era texter till mig, låta mig läsa dem och dessutom publicera dem? En dag i veckan, varje fredag, får ni chansen att publicera något som alla får läsa. Ni kan vara anonyma eller inte, få en länk till er egen blogg eller inte, och det ni skriver om kan vara precis vad som helst. En artikel, en krönika, en liten text, en dikt… Verkligen vad som helst. Jag har bara ett fåtal krav:

1. Det måste vara du som har skrivit det. Här sysslar vi inte med plagiat
2 Du måste själv välja bild till inlägget (eller ingen bild alls). Av den enkla anledningen att jag inte vill att det ska bli fel. Det är er text, er känsla, jag vill inte lägga mig i. Vilket leder till regel nummer tre…
3. Om ni ber mig om tips kommer jag självklart att bolla med er, men jag kommer aldrig under några omständigheter röra er text och lägga till/dra ifrån saker på eget initiativ. Jag vet själv hur viktig en text är för en. När jag lämnade in boken för korrekturläsning första gången vaknade jag nästan varje natt, kallsvettig, efter mardrömmar om att någon skrivit om den och gett ut den i mitt namn.
4. Alla ämnen är tillåtna, inom rimlighetens gränser. Jag tror ni själva förstår att jag aldrig kommer att publicera något rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt. Ganska självklart men tåls att upprepas.

Annars är det fritt spelrum. Jag hoppas verkligen att denna idé tilltalar er lika mycket som den tilltalar mig. Om jag inte får in några texter lägger jag ju såklart ner projektet, men vi kör en testvecka och så får jag se hur mycket material som kommer in. Texterna får vara hur korta eller långa ni vill, men också inom rimlighetens gränser (jag tänker liksom inte publicera en roman här). Om allt går som det ska publiceras första texten nästa fredag.
Vad tror ni om den här idén? Låter det kul? Läskigt? Ska vi skita i det eller låter det tungt? Berätta vad ni tycker!!!

OBS: allt material mailas till [email protected]

Puss på er

28 svar till “Readers Friday

 1. Hanna skriver:

  Tycker det låter som en grym idé! Hur ska man skicka in texterna, mejl?

 2. M skriver:

  Låter fantastiskt !!

 3. M skriver:

  Låter fantastiskt !

 4. Clara skriver:

  Fan av tungt!! Inte alls storhetsvansinne ping @ Olivias mamma haha, fett genuin och bra idé! U go

  1. Olivia Hagéus skriver:

   Men bästa!! Hahah mamma muttrar lite fortfarande men tror hon har kapitulerat

 5. Ella skriver:

  Älskar!! Fan vad bra intiativ. Så himla kul då jag känner igen mig i att skriva texter , men sedan radera pga rädsla av bemötandet på den. Kommer defentivt skicka in.

  1. Olivia Hagéus skriver:

   Gör det!! Ser fram emot att läsa något du skrivit <3

 6. Maja skriver:

  Åhh vad kul!! Älskar att skriva så hade varit jättekul.

 7. Tova skriver:

  Jävlar vilken bra idé, älskar det!

 8. Agnes skriver:

  Men jaaaaa!!!!! Gud vad kul! Ser så mycket framemot att läsa! 💕

 9. K skriver:

  Älskar idén, det låter jättebra!

 10. Ida skriver:

  Jättekul! 😀

 11. Vilma skriver:

  ÅH JA

 12. Saskia skriver:

  Grymt!!

 13. Elin skriver:

  SÅ himla bra initiativ!!!

 14. Elvira skriver:

  Men Jaaa låter toppenkul juu! Och noll storhetsvansinne enligt mig!? Bara mycket fint.

 15. erica skriver:

  SÅ HIMLA FINT!!!! mailade ju till dig för länge sedan och minns det som något S Å upplyftande. har inte något färdigskrivet just nu så hoppas detta fortsätter!! <3 kramar <3

 16. Nora skriver:

  Men åh, vilken fantastiskt fin idé!! Kommer absolut att skicka in något.

 17. Lea skriver:

  Gud vilken extremt bra idé!! Har bara en fråga, hur ska en skicka texterna till dig? Via DM, mail osv?? <3

  1. Olivia Hagéus skriver:

   Via mail!! [email protected] ❤️

 18. Anonym skriver:

  Har längtat efter PRECIS något sånt här. Underbart Olivia

 19. Miranda skriver:

  Omg tack som fan för denna möjligheten!! Ska skicka in några gamla texter från en låst privat blogg, du har alltid inspirerat mig att skriva och jag skriver både texter och musik. Tror stenhårt på den här idén!

 20. Isa skriver:

  ÅH VAD FIN IDÉ!! du är så himla bra

 21. Ella skriver:

  Jaaaa!

 22. Julia skriver:

  Olivia, du är fantastisk! Älskar dina inlägg. du är en sann inspiration <3
  Ser fram emot detta!

 23. Ingrid skriver:

  Så jävla bra!! Älskar idén!

 24. Linnea skriver:

  Vilken superbra grej, ser fram emot att se vad som kommer in !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.