"Bli kvar"

Författarporträtt för Svensk bokhandel

Nu ska ni få läsa något kul!! 

Den 9 Juni kom Svensk Bokhandel ut med deras katalog Höstens Böcker, och gissa vem som var med som debutant? Jag skrev porträttet i april, tror jag, efter att jag suttit och bitit ned naglarna och haft cirka fem panikångestattacker. Jag ville att det skulle vara fint, ärligt, ödmjukt. Jag har en tendens att ursäkta mig själv. Hela tiden. Så denna gång försökte jag vara rakare. Vet inte riktigt om jag lyckades. Men läs gärna och säg vad ni tycker!

Jag heter Olivia Hagéus. Jag är nitton år. Jag gillar att skriva. 

Det var ungefär så långt jag kom när jag skulle rada upp saker som jag var helt säkra på om mig själv. Resten av de attribut som skulle kunna tänkas appliceras på mig är egentligen helt flytande.

Såklart. Jag menar, jag är ju ändå bara nitton. Jag har knappt gått ut skolan, och jag betalade min första telefonräkning för tre månader sedan.

Och ja, nu är jag debutant.

Jag är en sådan som alltid kunnat skriva. En sådan som bara ”kan”. Jag har inte kämpat, jag har inte gått någon kurs, jag har inte ens ett särskilt stort vokabulär. Det måste vara provocerande för de som kämpat hela livet med att få till det.

Skrivandet har aldrig varit någon hobby eller ett sätt att koppla av. Det har varit livsnödvändigt. Jag skriver för att jag är tvungen att skriva. Böcker, texter, dikter och ord har varit mitt enda sätt att fly den värld jag hatar, och sedan jag insett att jag inte behövde gömma mig i någon annans värld utan lika gärna kunde skapa min egen, fanns det ingen väg tillbaka.

För mig är skrivandet som musik. Det är något övernaturligt med konsten. Jag menar, du hör ju mig, eller hur? Kanske inte just mig, men du hör någon i ditt huvud. Hur låter den mening som du läser exakt just nu? Rösten i ditt huvud, viskar den? SKRIKER DEN? Är den irriterad, nonchalant, monoton, eller svag? Vems skratt hör du när jag kombinerar bokstäverna h och a till ”hahaha”?

När jag skriver komponerar jag symfonier som har fler dimensioner än traditionell musik, eftersom alla hör dem olika. Med hjälp av punkter, ord, mellanrum och bokstäver kan jag skapa den mest öronbedövande tystnaden likväl som det mest diskreta skriket. Jag kan skapa känslor, dofter och intryck bara genom att koppla samman rätt ord, och allting upplevs genom ett vitt papper.

Hur coolt är inte det?

Det är något läskigt med att släppa in alla i sin värld. Den som jag har byggt, sten för sten och moln för moln. Jag öppnar upp portarna och släpper in er allihop, och jag kommer att vrida händerna sådär nervöst som karaktärerna gör i Disneyfilmer. För tänk om ingen fattar? Tänk om jag trott att jag hört musik hela tiden, men så visar det sig att jag är tondöv? Tänk om jag inte alls är en författare, utan bara en snygg nittonåring som lika gärna kan gå tillbaka till modellyrket?

Ja, tänk om. Visserligen finns risken och som den olycksprofet jag är har jag ju drömt mardrömmar om det sedan jag fick beskedet om publikationen. Men det som driver mig till att fortsätta, det som ger mig det där bubblande jag-ska-åka-fritt-fall-pirret i magen är förhoppningen om att någon, kanske bara en person, stiger in i min värld och säger; wow, jag fattar! Jag hör dig! Jag hör musiken!

15 svar till “Författarporträtt för Svensk bokhandel

 1. Cérine skriver:

  Du är bäst

 2. Julia skriver:

  Jag tror defenetivt att du kommer lyckas! Har läst så mycket skit. Speciellt då vuxna män försöker skriva ur unga tjejers perspektiv.( finns självklart manliga författare som är duktiga på det) Men din bok behöver vi! Vi behöver dig! Alla vi tjejer som överlever på våra antidepressiva tabletter. Alla tjejer som vägrar att ta skit från killar. Vi behöver någon som säger sanningen. Det behöver alla! Och Olivia jag tror att du är den personen som kommer lyckas med det!

 3. Angelica skriver:

  Bäst är du, kan inte vänta tills jag får läsa boken!

 4. Elif Cicek skriver:

  Författare eller inte, din musik är oundviklig, och vacker. Förjävla vacker

 5. Hannah skriver:

  Gud började störtböla av detta inlägg. Älskar dig

 6. Elvira skriver:

  MEN GUD DETTA ÄR JU SJUKT JU TYP. Pga så fint skrivet gick rakt in och hur kommer du ens på dessa metaforer?!? Såååå fint blev ännu mer pepp på boken nu.

 7. Alexandra skriver:

  Fantastiskt porträtt ju, så bra skrivet. Är så taggad på att läsa din bok!

 8. Anonym skriver:

  Började gråta

 9. Smilla skriver:

  Kommer den släppas som locket också?? Du är världsbäst <3

 10. Smilla skriver:

  Kommer den släppas som pocket också?? Du är världsbäst<3

 11. Anonym skriver:

  Åh älskaaaarrr, så fint skrivet! Längtaaar tills jag kan läsa den fina du!

 12. Jessika skriver:

  Sätt dig, du är inte Hemingway

 13. Jessika skriver:

  Du är inte Ernest Hemingway Please sätt dig

 14. Olivia. skriver:

  Oj så fint skrivet! Känner på mig att du kommer lyckas. Dina texter är guld, terapi, life!!!!

 15. Alva skriver:

  Du är fan helt sjukt begåvad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.